Als gevolg hiervan zien we hoe officiële ethische labels (zoals Fair Trade) moeten concurreren met claims en uitdrukkingen, die een eigen waarde hebben gekregen door hun veelvuldige gebruik. Neem bijvoorbeeld het woord 'duurzaam': heeft dit nog enige betekenis? Duurzaamheid, wordt in verschillende sectoren gebruikt en misbruikt. Het woord wordt gebruikt in de communicatie van alle soorten consumentenmerken, waarbij het losjes verwijst naar producten, verpakkingen, productieprocessen en nog veel, veel meer. Oververzadiging van de markt met 'green washing' en 'purpose washing' zal ons hoogstwaarschijnlijk naar het stadium duwen waarin claims over duurzaamheid of ethiek niet langer onderscheidend zijn. Ze zullen eerder een absoluut minimum worden waaraan moet worden voldaan (of waar actief naartoe moet worden gewerkt) om een zinvolle dialoog met het publiek aan te gaan.
Het echte commitment van een merk toont zich in de mate van transparantie. Een mooi voorbeeld van radicale transparantie (in dit geval gericht op prijszetting en ingrediënten) en hoe dit een direct invloed kan hebben op branding, is
Upfront, een Nederlands voedingsmerk dat de inhoud op de achterkant van de verpakking naar voren haalt. Zo stellen ze misinformatie binnen de voedingsindustrie aan de kaak en creëren producten met eenvoudige ingrediëntenlijsten, een volledig transparant prijsmodel en minimale branding. In hun geval komt de kernwaarde van het merk - eerlijkheid - samen met het zoeken naar de beste product value. Een mooi voorbeeld van hoe een eenvoudige ethos het hele merkuniversum mee kan bepalen.