Het verhaal van de transformatie van Uncle Ben's naar Ben's Original is een puik voorbeeld van hoe een veranderende perceptie, door de tijd heen, een invloed kan hebben op merken. Een merkgeschiedenis die voorheen als sterkmaker en vaste waarde gold, kan plots als irrelevant, achterhaald of aanstootgevend worden beschouwd. En dat werpt een cruciale vraag op: hoe kan een merk evolueren zonder zijn identiteit te verliezen?
Wie antwoorden wil formuleren, vindt in België een erg vruchtbaar en dankbaar oefenterrein: dat van de zogenaamde 'mutualiteiten'. Om historische redenen is de zorgverzekeringssector rechtstreeks gelieerd aan politiek en godsdienst. Het gros van de particuliere ziekenfondsen refereert uitdrukkelijk aan zijn christelijke, liberale of socialistische origine. De rest bazuint dan weer resoluut zijn neutraliteit rond.
Hier bepaalt de merkgeschiedenis niet alleen de positionering van elk merk op de markt, het bakent ook de markt zelf af. Elke speler wordt dus gedwongen om rond die achterhaalde link met religieuze of politieke opvattingen te werken. Die situatie lijkt op het eerste gezicht gunstig voor alle actoren uit de sector. Zij versterken in zekere zin hun respectieve merkpositionering, en verzekeren zich van hun klantenbinding en klantentrouw.
Wie aandachtig toekijkt, ziet echter het addertje onder het gras, zoals
Brand Strategist Eliza Kowal-Bourgonjon uitlegt: “Omdat de sector binnen dit historisch bepaald kader concurreert, krijg je een stagnatie. De mensen blijven bij hun verzekeraar uit de macht der gewoonte, omdat men als consument weinig duidelijke drijfveren heeft om te veranderen. Nu de eerste speler op de Belgische markt dit mentale juk heeft afgeworpen, wordt het interessant om te zien hoe de sector in de komende jaren zal evolueren.”